top of page

I'm a title. Click here to edit me

          Aceasta instituție de învațamânt a fost înființata în data de 1 decembrie 1955 ca urmare a Ordinului nr. 100 din 28.XI.1955, prin care se înființeaza la Miercurea Ciuc Scoala Profesionala Speciala Agricola nr. 16, având ca scop recuperarea biologica, sociala si formarea în specialitați din domeniul agricol a tinerilor cu TBC pulmonar stabilizat, forul tutelar fiind Ministerul Sanatații si Prevederilor Sociale. Pe parcursul anilor, aceasta instituție a funcționat sub mai multe forme: din anul scolar 1955 - 56 ca scoala profesionala, din anul scolar

1962 - 63 ca scoala tehnica, din anul scolar 1966 - 67 ca liceu agricol, din anul scolar 1980 - 81 s-a trecut la scolarizarea elevilor cu nevoi educative speciale, transformându-se din nou în scoala profesionala, din anul scolar 2005 - 2006 ca Scoala Speciala de Arte si Meserii ”SFÂNTA ANA”.

          Din anul scolar 2012 - 13, instituția funcționeaza cu numele de Liceul Tehnologic Special ”SZENT ANNA” Miercurea Ciuc, acolo unde funcționeaza de la data înființarii ei - str. Szék nr. 150 - școlarizând si în prezent elevi cu nevoi educative speciale de pe raza întregului județ Harghita.

          Durata studiilor, dupa ultimul plan cadru de învațamânt, este de 3,5 ani, elevii fiind specializați în prezent, în meseriile de confecționer produse textile, frizer - coafor, tâmplar universal. Instruirea elevilor se realizeaza dupa planuri speciale de învațamânt, adaptate atât ca si conținut, cât ca si durata la nivelul de înțelegere si aprofundare a acestor elevi cu nevoi educative speciale.

          Este singura scoala speciala de acest gen din țara unde se desfasoara activitați de predare cu nevoi educative speciale si în limba maghiara, la fel dar si singura posibilitate de scolarizare a elevilor români din județul nostru. De aceea aceasta instituție a avut si va trebui sa aiba o importanța deosebita în cadrul învațamântului harghitean si nu numai.

          În decursul celor peste 50 de ani de activitate în aceasta instituție au absolvit un număr de peste 2000 de elevi, iar numarul cadrelor didactice, didactice auxiliare si al celor nedidactice care au activat în cadrul acestei instituții depaseste cifra de 200. Astazi fiecare cadru didactic care preda la aceasta instituție are atestat în domeniul psihopedagogiei speciale, cu experiența mare în foarte greul domeniu al învațamântului special. Componența consiliului profesoral este format din profesori, ingineri, maistri, pedagogi si diferiți specialisti care se ocupa de implementarea programelor de intervenție personalizata.

          Elevii sunt scolarizați pe baza de orientare scolara de catre o comisie abilitata în acest sens. Cheltuielile legate de scolarizarea acestor tineri (cazare, hrana, rechizite, echipamente etc.), sunt asigurate de catre stat în mod gratuit, tocmai pentru a ajuta si a da acestor tineri, sansa si totodata posibilitatea de a frecventa o instituție de învațamânt, de unde apoi se vor reintegra mai bine în societate, familie.

          În ultimii ani datorita eforturilor mari ale conducerii actuale, condițiile de studiu s-au îmbunatațit considerabil. Astazi procesul instructiv - educativ se desfasoara în condiții foarte bune, în sali de cursuri aranjate mobilate placut, în laboratoare si ateliere dotate cu unelte si masini specifice si performante, unde elevii pot sa însuseasca foarte bine specializarile alese. Aspectul interior si exterior al cladirii scolii si al zonelor verzi este unul frumos si întreținut cu mare grija, astfel încât fiecare elev si cadru didactic sa beneficieze de un climat placut de studiu si munca, care se ridica la cerințele unui învațamânt modern.

          Modernizarea procesului instructiv - educativ ramâne o acțiune exterioara daca nu este însoțita de o participare afectiva a cadrelor didactice si elevilor, ca personalitați umane. Latura afectiva în aceasta unitate are un rol deosebit de important în relația profesor-elev, deoarece mulți tineri provin din familii dezbinate si dezordonate, cu o stare sociala dificila, unde copilul este neglijat din toate punctele de vedere, ramânând apoi, din pacate, cu mari probleme în dezvoltarea psihica si ceea afectiva.

          Pe parcursul ultimilor ani s-au dezvoltat importante legaturi cu alte instituții similare atât din țara cât si din strainatate. Avem relații de colaborare cu Scoala Speciala de Arte si Meserii din Reghin, cu ceea din Codlea, iar din strainatate cu Grupul Scolar Special din Baja, una dintre cele mai mari scoli speciale din Ungaria. Între aceste scoli se deruleaza vizite si programe comune, activitați de perfecționare.

          Aceasta instituție, care în anul 2005 a aniversat 50 de ani de la înființarea ei, doreste si este pregatita sa slujeasca în continuare elevii cu cerințe educative speciale de pe raza județului Harghita, tineri carora soarta nu le-a fost prielnica, dar care trebuie sa fie ajutați în permanența, educați si instruiți de specialisti bine pregatiți, care vor trebui sa lucreze în continuare într-un cadru viabil si performant, conform noilor cerințe educative.                                                                                                  

”SZENT ANNA” Speciális Szakképző Líceum

Liceul Tehnologic Special ”SZENT ANNA

bottom of page